Mot Pergamon och Efesos

Vi tar avsked av det förtjusande värdparet på Pensionat Bonjour och lämnar Ayvalik. Kändes som vi fått riktiga vänner.

Pergamon ligger ljuvligt med en härlig vy över dalen. En mix av olika härskare levde i och byggde Pergamon. Lämningar finns sedan 3000 f.kr. med romarnas amfiteater och Trajanustemplet som bästa exempel. Det var härifrån pergamentet kom, det som ersatte papyruset.

Efesos bildades enligt legenden 10.000 år f.kr av prins Androclus. Han frågade oraklet i Delfi om råd var han skulle fly när han måste lämna Athen. Han fick svaret att titta efter fisk, vildsvin och eld. När han under sin flykt kommer till Efesos, äter han fisk som är så färsk att den hoppar ur pannan. Det börjar samtidigt brinna i skogen och ut ur densamma kommer ett vildsvin. Saken var klar, detta var platsen. Greker, romare och en massa andra folkslag bor och härskar sedan i en lång följd i Efesos. Mäktigt som Roms Forum Romanum.

Artemis-templet, ett av de sju underverken, fick vi se i Selcuk, där vi stannar över natten. Nu är vi i billiga Turkiet, 260 sek för dubbel med härlig frukost.

Värdparet på Pension Bonjour
Trajanustemplet
Amfiteatern i Pergamon
Hotell-lobbyn i Selcuk

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *