Swakopmund

Swakopmund är en tysk stad. Tyska koloniala byggnader och många namn på tyska. Här stöter vi på många turister och souvenirbutiker. Fantastiska swakop-oliver, finns det godare? Tveksamt. Att det går att odla i den torra öknen är ofattbart. Swakopmund blir en bra plats att komma ifatt efter våra ökenäventyr. En av kvällarna hamnar vi på Namibias kanske bästa restaurang, the Tug. Restaurangen ligger på stranden och är delvis inredd i en gammal bogserbåt ”tug”. Bläckfisk, laxtartar och grillad camembert. Bästa middagen hittills kryddad med vacker solnedgång över Atlanten. Mat, vatten och en god flaska rött från Sydafrika gick på 400 kronor, billigt. Men annars är det inte billigt i Namibia.

Museet i Swakopmund
Naturligtvis finns det en Biergarten i en tysk stad
Många vackra koloniala byggnader från 1900-talets början

När vi lämnar Swakopmund passerar vi ett städpatrull vid vägen. En av städarna signalerar och frågar med händerna om vi har vatten. Vi ger henne en 2 liters flaska och hon blir överlycklig. Känns mycket fattigt när städarna inte ens har vatten i det heta klimatet. Plåtskjulen i utkanten av städerna och längs med många av vägarna vittnar om stor fattigdom.

Plåtskjulen mitt i öknen talar sitt tydliga språk om mycket fattigdom

Fler plåtskjulLämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *