Jag har fått körförbud

Ett mail dimper ner med besked från Transportstyrelsen. Jag har fått körförbud. Så här står det:
” Körförbud på grund av utebliven kontrollbesiktning”
Till dess att fordonet godkänts vid fullständig kontrollbesiktning får det endast användas för färd kortast lämpliga väg:
– till en verkstad för reparation
– till ett besiktningsorgan för besiktning
Trots körförbud beslutar vi att åka vidare. Vid närmare eftertanke är vi ju faktiskt på väg till en verkstad för reparation och sen till besiktning. Att det återstår 500 mil är ju en annan historia.

Vi passerar ett mer än 3500 år gammalt Deffufa-hus. Defuffa är nubiska och betyder hus av soltorkad lera. Huset är stort, mäter hela 50 x 25meter och är 18meter högt. Tidens tand har varit hård. Men tänk, 3500 år gammalt, gjort av lera och det finns fortfarande kvar, imponerande.

Ett 3.500 år gammalt hus
Bosättningar kring det gamla Deffufa-huset

I det lilla museet får vi njuta av fina statyer av de s.k. “svarta faraonerna”. Det var år 2003 som man sensationellt hittade de fina farao-statyerna i Dukki Gel. Det nubiska riket var mäktigt en gång i tiden med egna faraoner. Ofta var det Nubien som styrde över Egypten.

De svarta faraonerna
En fotboll blir överlämnad till dessa sudanesiska killar
Vakten vid museet

Vi försöker hitta en båt över Nilen vid Wawa för att titta på Solebtemplet. Men Wawa är helt övergivet. Vi hittar bara en man omgiven av en jättelik flugsvärm. En gammal Hollywoodfilm fladdrar förbi. Sjukdom har slagit ut hela befolkningen och endast uteliggaren har överlevt. Så är det förstås inte här. Men vi undrar var befolkningen finns. Inte i byn i alla fall

Lunchpaus
En av få mötande bilar

Till slut kommer vi till Wadi Halfa där vi stannar över natten på finaste hotellet i stan. Det kostar bara 60 kronor för ett dubbelrum varför vi får acceptera både kackerlackor och avsaknad av vatten i duchen.

Hade läst om en fiskrestaurang i Wadi Halfa. Tack vare fina fiskbilder utanför restaurangen hittar vi restaurangen i basarkvarteren. Vi får bästa maten på mycket länge. En ljuvlig jättelik fisk från Nilen med hummus och tomatsallad, ett fynd. Vi köper goda juicer på andra sidan torget, apelsin- och mango. Fyra kronor styck för rejäla bägare.

Fiskrestaurangen i Wadi Halfa
Härligt gott
Wadi Halfa
Wadi Halfa. Vissa bollar var inte längre runda. Men killarna klarade av dem lika bra

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *