Templen i Abu Simbel

Abu Simbel är känt för sina tempel. Templen flyttades hit, sten för sten, när stora  Assuandammen fylldes med vatten och Nassersjön bildades. Det var nästan ett lika stort konsthantverk att flytta de jättelika templen som det varit för Ramses II att låta bygga dem 3250 år tidigare.

Ramses II´s stora tempel i Abu Simbel
Ramses II i sin vagn jagandes fiender på flykten

Vi är på plats klockan fem, i god tid innan soluppgången. För att se dagens första solstrålar leta sig in i templet. Solstrålarna kommer och når hela vägen fram till den heliga altarplatsen längst in i templet. Mäktigt.

Solen letar sig hela vägen längst in till den heligaste delen av templet
Portvakten i templet i Abu Simbel

Hotell Eskaleh utnämns till resans trevligaste hotell. Min egen Tripadvisor utnämner hotellet till Afrikaresans avgjort bästa. Mysigt, trevligt men framförallt med en extremt vänlig och hjälpsam personal. Ägarens pappa var musiker åt kung Farouk som avsattes i en kupp 1952. Ägaren gick i sin pappas fotspår och blev musiker. Senare blev han guide och startade till slut hotell Eskaleh. Hotellkillarna ordnar så att jag får med mig mycket musik av Fikry Kachit. Egyptisk musik är härlig.

Leverans av frukostbröd efter tempelbesöket
Hotellägaren Fikry Kachits son till höger, en gäst och ytterligare personal
Vattenpipsrökande gentlemen i Abu Simbel
Trevligt holländskt par som precis börjat sin resa Cairo-Capetown

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *