Virtuell Afrika-resa 6

Utanför Sesriem finns världens högsta sanddyner, 325 meter, i Namiböknen. Sanden kom från Kalahariöknen för fyra till fem miljoner år sedan. Den åkte med Oranjefloden ut i Atlanten. Den starka vinden från syd förde därefter sanden norrut upp längs kusten och de väldiga dynerna bildades. Vi campar i vårt taktält i Sesriem. Innan det blir ljust kör vi från Sesriem till Sossusvlei och Deadvlei. En knapp timme senare når vi vägens sista del som obönhörligen kräver fyrhjulsdrift. Sanden är djup, det gäller att hålla tungan rätt i mun och inte stanna bilen innan vi når helt fram.

Sanddynernas skuggspel i morgonsol är trollsk. Solen rör sig snabbt över horisonten och uppåt. De mäktiga dynernas skuggor rör sig i takt med solen och ger under en kort stund liv åt dynerna. Det tycks som dynerna rör sig. Som om de sovit och nu yrvaket sträcker på sig. Det blir många fina bilder av naturens konstverk. Speciellt vackra är de döda träden vars stammar lyser intensivt mot den röd-gula sanden och den kornblå himlen.

Ha en trevlig resa,
Sven 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *