Virtuell Afrika-resa 9

Tre dygn genom Centrala Kalahariöknen

En resa från väster till öster genom hela centrala Kalahariöknen tar tre dygn. Vi kör genom sand och ofta på botten av uttorkade saltsjöar. Om bilen har 4-hjulsdrift är “vägarna” i stort farbara. Men bara om regnperioden inte startat. När den väl har startat är det inte längre möjligt att köra. Regnen borde ha startat men var försenade. Vi klarade av vår lilla expedition innan regnen startade.

”Det kommer säkert någon”

Vi frågade vakterna vid entrén vad som händer om bilen slutar fungera, om vi kör fast eller om vi blir sjuka? Vakterna vid entrén svarar tröstande; ”Om ni inte har satelittelefon får ni vänta, efter en dag eller två eller kanske mer kommer det säkert någon.”

Storslagen ödslighet

Vi ser inga människor när vi kör genom öknen. Det finns inga människor i Kalahari. Naturen är storslagen, ödslig. Det handlar om vidder, uttorkade saltsjöar, grässtäpper, savanner, sanddyner, allt målat i gult, sandgult, orange, rost- och tegelrött.

Koritrappen

Koritrappen är världens tyngsta flygande fågel. Vi stannar förundrade när två koritrapper dansar runt bilen. Steg för steg virvlar de runt som en tjurfäktare med sin tjur innan de ”drabbar samman”.  De virar sina långa nackar runt varandra. För ett ögonblick känns det som fåglarna kommit ut för att dansa enbart för oss. Att få se detta livs levande, från första parkett, mitt i Kalahariöknen, vi får gåshud och känner en stor tacksamhet till naturen och livet.

Ha en bra resa

Sven

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *