Virtuell Afrika-resa 11

En ö mitt i en uttorkad saltsjö

Kubu-ön ligger mitt i en uttorkad saltsjö. För att nå ön måste vi köra över den uttorkade sjön. Att köra på botten av en uttorkad saltsjö är som att köra över en isbelagd sjö med ett tunt täcke av snö eller ett tjockt lager av rimfrost. Själva körningen är behaglig, rentav riktigt skojig. Det knastrar och knarrar om bilen när däcken gräver sig ner genom det översta tunna ytskiktet. Det låter precis så knarrigt som det kan låta när man kör på snöunderlag en kall vinterdag. 

Vi når Kubu-ön utan missöden. En promenad tar oss runt den lilla ön men vi tvingas snart ge upp för den intensiva hettan, fyrtiotvå grader, och avsaknad av skugga. Det finns ingen skugga förutom den lilla skugga som något av öns fyrtiosex baobabträd ger. Baobabträden med sina tjocka stammar och spretiga oregelbundna grenar ger ett otidsenligt intryck som vore de forntidsträd från dinosaurietiden. Ön är spöklik, trolsk, karg men samtidigt mycket vacker med sina speciella färger i grått, brungult, svart och guldgult. Det är knastertorrt som ett torrt skördemoget vetefält på sensommaren.

Soluppgången med solen som speglar sig i den reflekterande saltsjön är något speciellt. Vi känner oss som vore vi på månen eller någon annan utomjordisk plats. Solen är rödgul onaturligt länge efter det att den passerat horisonten. Samtidigt färgas den vita saltsjön svartgrå i morgondiset.

Ha en trevlig resa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *