Virtuell Afrika-resa 14

Victoria Falls

Vattenfallen hade extremt lite vatten, regnperioden hade inte börjat. Många långa månader utan regn avspeglar sig i det sparsamma vattenflödet. Vi tycker det är vackert ändå, men inser att det hade varit något helt annat med ett rikligare vattenflöde. Vattenfallet med sitt ångande vatten skapar regnbågar i den tidiga morgonsolen. Det är många regnbågar som bildas i morgondimman, fallen formligen paketeras i regnbågar. Så fort solen kommit en bit upp på himlen försvinner regnbågarna och den vackra morgontimmen är över.

Vi går omkring mitt bland de vilda djuren

Vi passerar fyra kontroller med vakter och bommar inne i parken. Stämningen är god vid samtliga kontroller. Skojandet är mer regel än undantag. Idel leende vakter, det är så smittsamt och livsbejakande. Här och nu inser jag att jag drabbats av Afrika-sjukan, en fantastisk kontinent med underbara människor.  

När vi sitter i den tropiska natten landar en stor uggla i trädet bredvid oss. Vi är nere på endast 300 meter, sommaren har startat och värmen är påtaglig. Det blir drypande våta nätter med en lägsta temperatur på 30 grader. Svetten rinner rejält under natten. Under de svettigaste timmarna känns det som mitt myggnät försöker strypa mig. Jag vaknar med nätet fastklistrar i ansiktet och fäktar förtvivlat innan jag förstår vad det är jag fäktar mot. Först vid fyra- eller femtiden känns det något svalare.

Så här trött kan man vara efter en svettig natt i tält
Lite kaxigare på kvällen med sydafrikanskt vin i benen

Vi äter frukost vid Zambezifloden. Vyn över floden är strålande, betagande, bedårande, tidlös, det blir inte vackrare än så här. Bergen i Zambia på andra sidan floden ramar in naturen på ett vykortsliknande sätt. Denna plats, vår campingplats, är en av de absolut vackraste platser jag någonsin sett. 

På kvällen kommer fem flodhästar upp ur floden och betar gräs. Vi har dem i och runt campingplatsen hela natten. Deras brölande hörs natten lång. De låter som arga svenska tjurar. Men det är inte bara flodhästar som kommer på besök. Sven-Erik hittar två mindre skorpioner och en spindel. En apa leker med mitt dieselfilter medan den förgäves väntar på överbliven mat. Sven-Erik ger sig iväg och fiskar med två parkvakter. Vi är mitt inne i den afrikanska vildmarken. På kvällarna gör vi upp eld med torra kvistar och träbitar som vi samlar ihop från marken. Efter maten njuter vi av sydafrikanskt vin och alla ljud som till och från är öronbedövande, alltmedan flodhästarna ”röjer” omkring på vår campingplats.

En av nattfridstörarna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *