Virtuell Afrika-resa 16

Leoparder, South Luangwa, Zambia

Redan på morgonen den första dagen ser vi en leopard. Den visar upp sig vid ett flertal tillfällen. Den går stolt med säkra steg över öppna ytor där vi befinner oss. En leopard är alltid en leopard och oftast mycket speciellt för den som tittar på Afrikas djur. De är alltid svåra att se. Lejon ser man ofta och många, men leoparden som är solitär och inte sällan finns högt upp i något träd eller väl dold av högt gräs är svår att upptäcka. Vi ser en död impala som sargad ligger vid ett träd. Vår guide antar att en leopard försökt ta upp impalan i trädet men av någon anledning inte lyckats. Uppe i ett träd kan en vakande leopard behålla ett byte för sig själv men på marken blir kampen svår mot hyenor, lejon eller andra djur.

På kvällen åker vi åter förbi trädet med den döda impalan. Först ser vi inget men efter ett tag ser vi hur något rör sig uppe i trädet. Trots bra kikare har vi alla svårt att få rätt vinkel och därmed en klar bild av vad det är som rör sig i trädet. Vi hoppas förstås och räknar med att det är en leopard. Gissa om vi hoppar till när vi inte bara får se en vuxen leopard utan även två små ungar. När vi äntligen får rätt vinkel ser vi de två små leopardungarna fridfullt liggande på varsin gren, intensivt tittande på oss.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *