Virtuell Afrika-resa 17

Det finns fler djur än leoparder i South Luangwa

Utsikt från Croq Valley Camp
Utsikt från Croq Valley Camp

Croq Valley Camp i South Luangwa är annorlunda, vi stortrivs med både boende och personal. Inget stämmer men det mesta fungerar trots allt. Det är bohemiskt, gemytligt och hjärtligt. Vad vi inte trivs med är aporna som är helt omöjliga. Ett ögonblicks ouppmärksamhet och de stjäl vad som helst. När vi varit ute en hel dag hämtar jag en rulle kex i den ”hermetiskt” tillslutna bilen. Jag lägger mig i tältet, äter mina kex och lämnar efter ett tag det öppnade paketet vid sängplatsen. Låser tältet med dubbla dragkedjor innan jag duschar bakom tältet. Jag är borta i högst tio minuter. När jag kommer tillbaka skuttar en apa snabbt ur tältet. Den har lyckats öppna tältets båda dragkedjor och förstås fått med sig kexpaketet.

Ser snälla ut, men….

Andra besökare i anläggningen är flodhästarna. Redan första kvällen får vi besök av två flodhästar inne i restaurangen. De går lugnt omkring och betar gräs högst fem meter från vårt bord. Vi är inte lika lugna som flodhästarna, det känns spännande och exotiskt men rätt hotfullt med de stora middagsgästerna.

Flodhästfamilj som chillar

Första dagen visar vår guide oss en död flodhäst. Vi ser den döda flodhästen då den är helt intakt. På naturens grymma med effektiva sätt äts den snabbt upp, mycket snabbt. Den stora kroppen på 1500 kg försvinner på två dagar. Efter två dagar är den så gott som helt borta. Bara ben och skinn ligger kvar som bevis. Hyenor och gamar svärmar runt flodhästen. Jag räknar till 18 gamar som samtidigt sitter vid eller på kadavret och pickar och river med sina krokiga halsar. En skrämmande syn men samtidigt fascinerande att följa naturens gång. Vi lägger speciellt märke till hyenornas beteende. Tre hyenor festar på flodhästen, men de turas om att äta. Två av hyenorna vaktar åt varsitt håll medan den tredje äter. Efter ett tag byter de och turas sen om att äta respektive hålla uppsikt för faror.

Läbbigt men intressant

Ett slagsmål mellan två grupper av hyenor har precis skett. Vi får syn på slagskämparna. Blodiga och sårade står det förlorande laget skamset vid vägkanten. Det är inga vackra djur, än mindre efter ett slagsmål. Rinnande slem kring munnen blandas med blod från öppna sår. En av hyenorna haltar grovt när de ger sig iväg. Det var otvivelaktigt ett hårt slagsmål.

Direkt från krogen och slagsmål : )
Egyptisk gås
Albino unge

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *