Virtuell Afrika-resa 20

När man ser män klädda i skjorta och slips i fyrtio graders värme då vet man att det finns en frireligiös kyrka i närheten. De sjunger vackra religiösa sånger medan de, en efter en, traskar ut i vattnet i sina kläder. Deras mål är en präst som står med vatten upp till midjan ett femtiotal meter ut i sjön. Prästen döper alla i gruppen, med mycket stänkande, när de kommer fram till honom.

Vi ser många som säljer mango längs med vägarna. Frukterna ligger vackert staplade på små skrangliga bord, i spannar, krukor eller baljor. Vi stannar vid en säljare som har en stor grön plastbalja full av mogna gula mangor. Vi köper sex stycken som skalas och skärs upp. Frukterna är inte stora men saftiga och solmoget smakrika. Det känns på den goda söta smaken att de fått mycket sol.

Jag har lärt mig att solen ibland går motsols i södra Afrika. Men stopp, kan en sol gå motsols. Nej det kan den förstås inte, en sol som går mot solen, nej det hörs ju att det inte går. Den går upp i öster och ner i väster precis som därhemma, men klockan tolv står den inte i söder utan i norr. Ja i alla fall när vi har sommar därhemma. Ja då går den väl motsols? Eller betyder medsols något annat på södra halvklotet? Och sommar och vinter kring ekvatorn, medsols eller motsols, kanske, kanske inte??

Jättelika moln tornar upp sig på långt avstånd. De ser märkliga ut. Molnen ligger lodrätt, uppifrån och ner som om det faller stora regnmängder. Vi utgår från att det är regnmoln. Men nej det är inte alls regnmoln. Det visar sig vara världens största insekts-migration. Små minimyggor som i miljarder flyttar sig över Malawisjön.

Vi beger oss in i södra Tanzania

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *