Virtuell Afrika-resa 23

Det tar oss femton timmar att köra de fyrtiofem milen till gränsen mellan Tanzania och Rwanda. Snitthastigheten är 30 km/timme. Afrika-kännarna hade varnat för hålvägen från Kigoma, “en av Afrikas sämsta vägar”. Jag visste, men kunde inte fatta att den var så dålig. Kör man i för hög hastighet ner i något av de decimeter djupa hålen, med sina sylvassa asfaltkanter, blir det punktering. Snabbare än 30km/timmen går det inte att köra. Man kan inte surfa över hålor som är breda och djupa.

Frukost tillagas av en islamsk kvinna med endast titthål för ögonen. I hennes lilla restaurang vid huvudgatan får vi omelett med lök och tomater serverad med nygräddade chapati-bröd. Medan vi äter vår frukost beundrar vi alla vattenbärare utanför restaurangen. De fyller sina stora gula plastdunkar med vatten och cyklar tungt lastade med den dyra lasten ut till byarna i närheten. Tänker att den dagen det finns en vattenpump i alla små byar då kommer alla dessa människor kunna ägna sin tid till annat än att transportera vatten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *