Virtuell Afrika-resa 24

Uppståndelse var vi än pausar

Med Kisoro som bas gör vi en lång vandring upp till toppen av Sabinyo-vulkanen. Vi utrustas med obligatorisk vaktstyrka på fem tungt beväpnade militärer som följer med hela vägen till toppen. Det är oroliga gränstrakter, Ugandas blommande turism vill inte att något ska hända deras turister. Det känns märkligt att vandra med en stor militäreskort, men militärerna är trevliga och vi glömmer snart att de är militärer i arbete.

Lina med tuffa grabbar

En vacker vandring börjar med att vi går genom stora bambuskogar. I dessa skogar lever bergsgorillorna, men några gorillor ser vi inte till under dagen. Vandringen går både upp och ner, vi passerar två mindre toppar med efterföljande nergång på ett hundratal meter. På slutet klättrar vi uppför långa stegar som står lodrät och är förrädiskt hala av regn. Det är ingen svår vandring men vid ett flertal tillfällen är den inget för någon med svindel. Jag tittar ofta koncentrerat på stigen eller på stegarna och försöker till varje pris undvika snedblickar mot de svindlande stupen.

Vi når vulkanens topp på 3700 meter. Precis på toppen sammanstrålar Ugandas, Rwandas och Kongos gränser. Vi tar ett steg in i Kongo när vi fotograferas av en guide som själv står i Rwanda medan våra ryggsäckar ligger i Uganda. Tänk att jag fick komma till Kongo, Afrikas hjärta, om än bara i några få minuter.  

Med en fot i Kongo

Efter tio timmar kommer vi mycket trötta och slitna tillbaka till Travellers Rest Hotel. Utan tvekan ett av resans trevligaste hotell, det andas natur, djur och äventyr i varje hörn. Hotellets historia som en sista utpost mot gorillavärlden sitter fastklistrad i väggarna. Det startades av ”gorilla-turismens fader” Walter Baumgärtel. Dian Fossey var en av hotellets stamkunder. Några fina bilder i lobbyn visar och bevisar att hotellet var ett Dian Fossey-tillhåll. Hit måste man åka om man vill titta på gorillor och samtidigt bo i klassisk ”gorilla-miljö”. Dian Fossey var hon som vigde sitt liv åt gorillorna och gjorde ett fantastiskt arbete för deras överlevnad. Vissa lokala affärsmän ansåg henne som besvärlig, ett hinder i exploateringen av gorillorna. Dian Fossey mördades och den som utpekats som ansvarig för avrättningen var områdets guvernör, samme guvernör som nio år senare blev den Rwandiska genocidens pådrivare.

Så här fina kan tjejerna vara i Uganda på julafton : )Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *