Virtuell Afrika-resa 27

Ekvatorn

Under dagen passerar vi en skylt där det står ”equator”. Ett historiskt ögonblick för min Afrikaresa. Durban ligger på breddgrad 30 syd och Alexandria på breddgrad 30 nord. Matematiskt har jag nu kört halva vägen genom Afrika. Därefter saknas förstås några breddgrader i Europa innan Malmö och breddgrad 56 är nådd.

Bedövande växtlighet

Min julklapp från mina barn blir några nätter på Kluges trevliga hotell vid Fort Portale. Här har vi inte långt till Kibale NP där det finns schimpanser som vi gärna vill se. Naturen är mycket vacker, gröna kullar med mangoträd, bananodlingar, avokadoträd och teplantager så långt ögat kan se. Elvahundra meter är en bra höjd, den värsta hettan undviks, allt grönt frodas, blommor finns i överflöd, akaciablommor, orkidéer, anthurium, bouganvillea, hibiscus, amaryllis, pioner och många fler.

Schimpansjakt

Efter en lektion om schimpanser och deras beteende ger sig arton turister ut och vandrar i den täta vegetationen i Kibale NP. Turisterna uppdelade i tre grupper går åt olika håll med varsin guide. Efter en kort vandring ser vår grupp två schimpanser. Schimpanserna går snabbt och vi försöker hålla deras takt. De rusar fram på marken men stannar efter ett tag. Efter någon minuts paus upprepar de sitt beteende med att gå riktigt fort för att sen åter stanna. Allt känns bra men snart går det mesta fel när vår guide per telefon meddelar de andra guiderna att vi hittat två schimpanser. Han meddelar var vi är och snart är vi arton turister och tre guider som omringar två schimpanser. Schimpanserna flyr högt upp i en trädkrona där de sen stannar. Det kan inte vara rätt att tjugoen personer omringar och följer tätt efter två ensamma schimpanser. Vi känner oss delaktiga i en hetsande “schimpansjakt”. Vi ber vår guide att få lämna de andra turisterna och vandra vidare för oss själva. Senare ser vi ytterligare några schimpanser, även dessa högt uppe i träden. Schimpanserna vrålar vid några tillfällen så högt och hemskt att håret reser sig i nacken på oss. Enligt vår guide meddelar de bara att de hittat ett bra ställe för natthärbärge och att flocken bör ta sig dit.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *