Virtuell Afrika-resa 29

Går det att köra längs med Turkanasjön?

“The constant gardener” är en bok av John le Carré som blivit film, en medryckande och spännande film. En del av scenerna utspelas vid Turkanasjön en saltsjö och världens största ökensjö. Bilderna av den vackra, ödsliga, turkosfärgade sjön etsar fast sig i minnet. Jag börjar undersöka om det är möjligt att åka längs med sjöns västra del hela vägen från norra Kenya in i Etiopien.

Från Nairobi blir det långkörning upp till Lodwar på “vanliga” vägar. Efter Lodwar går vägen längs med sjön dels på på hårdpackad sand med “tvättbräda-körning” och dels i lös sand. Den stora frågan är hur djup sanden är, hur djupt kommer bilen sjunka ner? Kommer det räcka med fyrhjulsdrift? Ett stort plus är att vägen ska vara lätt att hitta även om man ibland får fråga lokalbefolkningen om det är hjulspåren till vänster eller till höger som är de rätta. Det kan bli rejält spännande, men kräver att vi håller tungan rätt i mun. Vägarna är inte de bästa, bara sand, grus och ingen asfalt, de spolas bort under regnperioden. Många av broarna är sedan länge bortspolade och har inte byggts upp igen. Är det bara riktigt torrt ska man kunna köra på flodbäddarna. Januari och februari, då vi ska köra, är årets torraste period, kanske kan det gå? Sista kvällen i Nairobi känner vi att oddsen är tillräckligt goda för en lyckad resa längs med Turkanasjön och bestämmer oss för att ge det ett försök.

Kyckling-handlaren

Vi åker mot Lodwar, i början är vägarna bra, men på slutet är de nästan ofarbara. Vi passerar många polis- och militärkontroller, i en av kontrollerna föreslår poliserna att vi ska ha poliseskort längs Turkanasjön. Något vi tackar vänligt men bestämt nej till. Att uppleva vardagsliv och kommunicera med lokalbefolkningen blir inte bra med poliseskort.

Vägskylt : )
Bortspolad bro

Nästa morgon bunkrar vi upp med mat och vatten i livsmedelsaffären. En kyckling går obekymrat omkring på golvet medan vi handlar. Utbudet visar sig bättre än vad ingången till affären indikerat. Vatten, mycket vatten och yoghurt till frukost är det vi behöver, en stor påse tomater och massor av kex får vi också med oss. Vi köper extra kex och vatten för att kunna skänka bort till människor vi möter längs vägen. Några hundratals pennor och en handfull fotbollar har vi också för att skänka bort. För övrigt finns redan proviant i bilen för några dagar framåt. Slutligen tankar vi full tank på den sista macken i Kenya och kör mot Etiopien.

Butiken i Lodwar
Idel glada miner i butiken
Vatten
Vatten, vatten och vatten
Bränsle
Coca cola måste vara den mest distribuerade produkten i världen
Söt flicka
Liftare i bilen. Hon t.h. : )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *