Virtuell Afrika-resa 32

Via Arba Minch och den vackra vägen längs med Chamo- och Abayasjöarna tar vi oss upp till Awasa. Det är i dessa trakter som centrum för rastasafarismen finns. Enligt traditionen var kejsare Haile Selassie ättling till drottningen av Saba och judarnas kung Salomo. En biblisk profetia i Jamaica sa att en ny messias skulle komma från Afrika. När Ras Tafari (rastafari) 1930 kröntes till kejsare Haile Selassie ansåg man att profetian blev uppfylld och att messias hade kommit. Vid Awasa ligger den vackra Awasasjön med ett rikt fågelliv

Sista stoppet innan Etiopiens huvudstad är Ziwayasjön. Jag har läst att Moses stentavlor, de med de tio budorden, under 72 år ska ha förvarats i ett kloster på en av öarna i sjön. De forslades dit för att undgå krig och plundringar i den gamla huvudstaden Aksum. Jag fascineras av gammal historia som flätas ihop med sägner. Versionerna är många och osannolika men det finns tecken på att något har funnits. Min fantasi tar fart, min nyfikenhet väcks och mitt förstoringsglas åker fram.

Vi gör en båttur på sena eftermiddagen för att leta efter kloster och stentavlor. Vi missar förstås tavlorna som sedan länge är återbördade till Aksum, om de överhuvudtaget har existerat. Vi kommer inte ens till rätt ö utan hamnar på en annan ö. En ö som nästan avfolkats, där det bara bor tre åldringar som sköter en liten kyrka. Vi träffar åldringarna och tittar på deras kyrka. Det blir några fina möten med de gamla öborna, utflykten är inte helt förgäves. Dessutom är fågellivet fint med pelikaner och skrikhavsörn. Vi ser fiskare som är ute med nät eller bara med enkla fiskespö och fångar små abborrliknande fiskar som de filear direkt. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *