Virtuell Afrika-resa 34

I Hawzen hittar jag ett litet hotell högt upp på en höjd med vidunderlig vy över bergen. Naturen är karg med kaktusar och öken, platsen påminner om Arizona. Området är mycket vackert, extremt vackert, något av det vackraste på hela resan. Först Lalibela och nu Hawzen, norra Etiopien är onekligen vackert tänker jag. Här stannar jag i flera dagar och låter tankarna flöda medan jag besöker några av alla kyrkor som byggts på toppen av bergen runt omkring.

Vyn från mitt hotellrum
Nyfiken åskådare utanför mitt hotellrum

Området är känt för sina 120 kyrkor byggda på toppen av de höga bergen runt Hawzen. Den ena kyrkan ligger mer otillgängligt än den andra. Det var “de nio helgonen” och Aksum-kungarna Ahreha och Atsbeha som på 500-talet kristnade Etiopien och byggde kyrkorna.

Rast i lokala skolan
Söt

Vi beger oss till kyrkorna Maryam Korkor och Daniel Korkor. Kyrkorna ligger likt örnnästen högst upp på ett brant berg. På vägen upp ser vi många murmeldjur och får sällskap med en flock babianer. Det är brant, mycket brant men inte omöjligt brant. Ibland måste vi genom smala passager, men vi tar det i lugn takt och allt går bra. Precis vid Daniel Korkor balanserar vi på en smal klipphylla med ett stup på 400 meter på ena sidan och en lodrätt vägg upp till bergstoppen på andra sidan. Det gav onekligen en bra dos svindel men var samtidigt makalöst vackert. Kyrkorna tittar vi på, och de är vackra, men denna gång var det onekligen färden och inte målet som var vandringens egentliga mål.

På väg mot Korkor-kyrkorna
Prästen i Maryam Korkor
Nyfiken söt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *