Virtuell Afrika-resa 35

Hawzen ligger fem mil söder om gränsen till Eritrea. Jag besöker den fina lokala onsdagsmarknaden. Den dagen är jag den ende ferengin (foreigner) på marknaden. Jag behandlas väl, det är lätt att gå omkring mellan stånden. Ingen protesterar när jag tar bilder, en diametral skillnad till de muslimska marknaderna i söder.

Precis allt säljs, det mesta handlar om grönsaker som chili, lök, tomater, vitlök och grönkål. Vattendunkar, de gula har en egen gata. Olivolja i stora dunkar, ved, kol och kläder finns det mycket av precis som madrasser, sängar och möbler. Kors, böcker, biblar och andra religiösa föremål har sitt kvarter. Det blir inget köpt av mig men det är skoj att titta, lukta och känna atmosfären på en lokal marknad.

Vid ingången till marknaden finns en obelisk gjord som minnesmärke efter massakern 1988. Här flygbombade den kommunistiska regimen den välbesökta onsdagsmarknaden med det förödande resultatet att 2500 människor miste livet. Man ville visa de upproriska Tigray-borna vem som bestämde i landet. Det blev sen lite ironiskt gerillan från just Tigray som startade upproret som sen sopade iväg kommunisterna från makten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *