Virtuell Afrika-resa 36

Aksum är den etiopisk ortodoxa kyrkans heligaste plats. Staden genomsyras av religion och andlig atmosfär. Det religiösa ligger tungt över staden, man kan nästan ta på det med handen. Aksum var drottning Shebas stad. Enligt legenden blev hon förförd av kung Salomon i Jerusalem. Tillsammans fick de sonen Menelik. En vuxen Menelik stal Moses stentavlor, de med de tio budorden, från templet i Jerusalem och tog dem med sig till Aksum där han blev kung. 

I denna oansenliga byggnad finns Moses stentavlor, de med de tio Guds-budorden
Förbi denna man kommer man inte om man närmar sig kyrkan ovan
Min guide
Käppar som används för att hålla takten under gudstjänsternas musikaliska delar
Utanför de heliga kyrkorna pausar kamelerna som i karavan kommit med salt från östra Etiopien

Mehelela är en defilering där tre tusen djupt troende ortodoxa katoliker går ett varv runt de heliga kyrkorna i centrum. Processionen börjar när det fortfarande är mörkt. I processionens mitt bärs en kopia av Moses stentavlor. Det är som ett jättelikt Lucia-tåg. Jag hör den vackra sången i fjärran och ser när ljushavet från tusentals stearinljus närmar sig. Jag ställer mig mitt i gatan och filmar tåget när det närmar sig och passerar tätt förbi. Folkhavet öppnar sig där jag står för att åter sluta sig när människorna passerat. Jag är för några minuter omsluten av vitklädda människor, levande ljus och vacker sång, det är utan jämförelse ett av de mest stämningsfulla momenten i mitt liv. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *