Virtuell Afrika-resa 37

Gonders gamla citadell finns kvar mitt i stadens centrum. Ståtliga slottsruiner vittnar om dess storhetstid. Trots plundringar av sudanesiska krigare på 1800-talet och flygbombningar av engelsmännen under andra världskriget är byggnaderna välbevarade

Gonder är en trevlig stad, jag stannar några dagar läser och sitter på caféet på stora torget. Kaffet som de serverar är gott, etiopiskt kaffe är gott, men det är de goda juicerna avokado-, apelsin-, mango- och ananasjuice som drar mig till caféet.

Gott kaffe i Etiopien

Ryktesvägen hör vi att det är ont om diesel i Sudan. Vi köper ytterligare tre dieseldunkar på marknaden i Gonder. Även i Etiopien är det ont om diesel med långa köer som resultat. Vi åker därför tre mil till en avlägsen bensinstation med endast fem bilar i kö och tankar fullt.

Söt

UD avråder från icke nödvändiga resor till Sudan. Vi är på väg hem till Sverige och enda farbara vägen går genom Sudan. Det känns som vi nästan uppfyller nödvändighets-kravet. Själva gränsen är vedervärdig. Fula byggnader, ruckel, förfallet, söndrigt, skitigt och eländigt. Måste det se ut på det viset frågar vi oss.

Gränskontrollen till Sudan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *