Virtuell Afrika-resa 38

Vi kör femton mil på en väg som är riktigt dålig innan vi når första staden i Sudan. Vi får omedelbart bekräftat att ryktena om drivmedelsbristen är sanna. I Al-Qadarif, som staden heter, ser vi många och extremt långa köer till några bensinstationer. Vi räknar till mer än hundra bilar i kö till en av mackarna och till mer än hundrafyrtio tuctuc i kö till en annan. Hoppas bara det finns en svart marknad där jag kan köpa diesel tänker jag egoistiskt när jag ser jätteköerna.

Bensinkön slår knut på sig själv
Vattenkö
Fullt på alla flak
Oerhört torrt landskap som längre norrut blir ren öken

Dagens etapp till huvudstaden Khartoum är fyrtiotvå mil. I början kör vi nästan ensamma utan annan trafik. Vi passerar många kontroller, säkert mer än tjugo, de går alla snabbt att köra igenom. Nu är människorna klädda i långa vita klädnader och turbaner. Många åsnor går lösa längs med vägarna, många andra används till att dra små vagnar med framför allt vatten. I Sudan, mer än något annat land, är det åsnor som sköter transporterna.

Plockepinn
Många fina ekipage

I början är vägen vacker, men efter hand blir den alltmer sandgrå. Det är mulet och blåser. Stora sandmoln virvlar omkring i luften. Längs vägen ligger plastflaskor, påsar, skräp, det ser förfärligt ut. Allt skräp i kombination med det torra, gråa ökenlandskapet utan grönska gör att det känns deprimerande. Det är fult, farligt och fattigt. Vad gör vi här tänker jag när vi kör in i den kaotiska trafiken i Khartoum, huvudstaden med sex miljoner invånare.

Hmmmm
Taxi i Khartoum. Lägg märke till cykeldäcket s0m ratt
Skolklass i Khartoum
Idel leenden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *