Virtuell Afrika-resa 39

Kushiterna från Nubien, de som under lång tid styrde över Egypten hade sitt centrum kring dagens Karima. I dess närhet ligger de gamla antika platserna Jebel Barkal, El Kurru och Nuri. Där besöker vi mäktiga tempel, vackert målade gravar och många pyramider. I Sudan finns det fler pyramider än i Egypten. Inga stora Keopspyramider, men likafullt stolta pyramider, tusentals år gamla. Människans äldsta arkitektoniska mästerverk. En ödmjuk tacksamhet över att få se och uppleva alla dessa unika antika platser infinner sig. När vi ser de tidlösa skapelserna i ensamt majestät långt ut i öknen är det som om evigheten smyger sig in över oss. En känsla av människans litenhet och förgänglighet i det eviga tidsflödet, en intensiv känsla som flödar genom själ och hjärta.

Karima
Vacker gammal nubisk port
Ingången till en av gravarna i el Kurru
Vackra målningar i gravkammare i el Kurru
Pyramid i Nuri
Jebel Barka
Duxiana

Vänligheten är översvallande, människorna vill oss väl, här finns ingen baktanke om ”dollar” eller ”money”. Vi känner oss privilegierade. Sudan, eller snarare Nubien, utnämns, tillsammans med Malawi till resans vänligaste land. Landet som sträckte sig från Khartoum upp till Assuan hette Nubien, i många gamla skrifter även kallat ”övre Egypten”.

Nubiska med tung säck
Nubiskt dagis
Idel glada miner i Nubien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *