Virtuell Afrika-resa 40

I Meroe, Sudans viktigaste turistattraktion, finns ett hundratal pyramider. Att något är ”den viktigaste turistattraktionen” brukar innebära att det finns långa köer, kommers och många turister. Vid vårt besök i Meroe räknar vi till totalt åtta sudanesiska turister. Nej det finns inga turister i Sudan. Vi njuter egoistiskt av stillheten och av att ha allt för oss själva. Nja, helt ensamma är vi inte, en envis kamelförare följer efter oss en lång stund innan han ger upp och förstår att vi inte vill rida kamel.

Meroe
Envis kamelförare

Nästa dag ägnar vi åt Naqa och Musawwarat et Sufra, två storslagna antika platser från trehundratalet f. kr.

Naqa
Lejontemplet i Musawwarat et Sufra,
Elefanttemplet i Musawwarat et Sufra,

Innan vi når Naqa ser vi en handfull människor som med åsnors hjälp tar upp vatten ur en tusenårig brunn mitt ute i öknen. En stock hänger på två klykor över en djup brunn. Ett stort skynke av canvas är fäst i ena änden av ett rep, skynket sänks ner i brunnen där det fylls med vatten. Repet, som ligger över stocken, går genom block och talja och vidare till två åsnor runt vilkas halsar repet har fästs. En kvinna sätter igång åsnorna med hjälp av ivriga rop och en hotfull käpp som hon inte använder men som hon viftar med framför åsnorna. Sakta, sakta, meter efter meter kämpar sig åsnorna framåt När de kommit ett femtiotal meter ser vi det stora skynket, bågnande av vatten, komma upp ur brunnen. Vattnet tas om hand av en grupp män som snabbt häller det i stora baljor. Från baljorna fördelas vattnet vidare till stora plastdunkar. Dunkarna lastas på väntande åsnor som med sina åsnedrivare travar rakt ut i öknen mot ett mål som vi inte kan se och svårligen ana oss till. Det känns märkligt att se en ensam åsna, fullastad med plastdunkar på ryggen, ge sig rakt ut i den heta öknen tätt följd av en liten pojke på högst tio år.

Vattenbrunn mitt i öknen
Vår guide

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *