Virtuell Afrika-resa 43

När vi försöker köra över nya Assuandammen blir vi stoppade. Med dieseldunkar på taket tillåts vi inte köra över dammen. ”No gas”, “no gas” skriker militärerna och stoppar vår framfart. Jag förklarar att dunkarna är tomma men det hjälper inte. Vi lyckas senare under dagen ta oss över gamla Assuandammen trots ”gas”. Vi kör rakt fram utan att titta på vakterna, endast sneglande i smyg. Vi anar oss till att de är förvirrade när vi inte tittar på dem. Jag är beredd att stanna omedelbart vid minsta signal men vi blir framvinkade.

Transportör utanför Assuan

Strax innan Assuan finns ett vackert Isis-tempel på en liten ö i Nilen. Templet flyttades dit från Philae-ön 1962. Innan dess hamnade det under vatten i sex månader när den gamla Assuandammen fylldes. Med den nya Assuandammen, skulle templet komma att läggas under vatten året om. Likt Abu Simbel-templen beslöt man rädda även detta tempel undan vattenmassorna.

Isis templet
Isis templet

Vi tar en båt till templet och njuter av det vackra tempelområdet. Speciellt vacker är Trajanus kiosken. Trajanus? Ja den romerska kejsaren Trajanus lät bygga ett finsmakat tempel vägg i vägg med Isis-templet. Härifrån och norrut hittar vi få egyptiska tempel utan romerska inslag. Det är intressant och ger ytterligare en dimension när antika byggnader från olika gamla kulturer står sida vid sida. Det är som att byggnaderna framhäver varandra, kulturplatsens värde och storhet ökar ofelbart.

Vackra Trajanustemplet

En klassisk segeltur på Nilen med en riktig Nilen-segelbåt, en felucca, måste vi såklart göra. Vår plan är att runda Elephantine-ön och bli avsläppta på dess södra spets. Segelturen får en fin start med bra vind i seglen och gott nubiskt kaffe på däck. Men snart mojnar vinden. Vår kapten och hans hjälpreda försöker förgäves ro båten men strömmen uppför floden blir övermäktig. Vårt äventyr slutar snöpligt med att vi blir bogserade av en motorbåt till Elephantine-ön. 

Kaptenen på vår felucca
Feluccabåt på Nilen
Kamal alla långresenärers fixare nummer ett i Egypten

På ön besöker vi flera gamla egyptiska, grekiska och romerska tempel. Vi hittar två ”nilometrar” på ön. En nilometer var ett utrymme, ett rum, bredvid Nilen, där flodens nivå noggrant mättes varje dag. Hög nivå och skördarna prognostiserades att bli bra. Resultatet blev då höjda skatter. Jag läser om höjda skatter på många ställen. Men ingenstans hittar jag information om vad resultatet blev vid låg vattennivå. Sänkta skatter?

Det mäktiga Kom Ombo templet
Självklart röks det Cleopatra ciggar
Intensiv blick
Horus templet
Horus templets berömda falkstaty

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *