Sista Afrika-bloggen, för denna gång : )

Luxor eller Thebe som staden hette på faraonernas tid är vår nästa anhalt. Luxor har mycket att erbjuda, enormt mycket, utbudet tycks obegränsat. Var i världen kan man hitta något liknande frågar jag mig? Historia, arkitektur, religion, tempel, faraoner, ingenstans har jag serverats så mycket historia, kultur och konstskatter som i Luxor. Tusentals år gamla tempel med välbevarade målningar. För en historieälskande person är Luxor ett eldorado. Luxor är en mycket viktig källa för människans historia och kultur. Egyptisk kultur har som få andra haft ett så stort och avgörande inflytande på efterföljande kulturer. Här skulle jag kunna stanna hur länge som helst, hit kommer jag åka igen.   

Templet i Luxor by night
En av många gravkammare i Konungarnas dal
Konungarnas dal. Fantastiska gravkammare
Turister framför Hatshepsut templet
Sandstorm i Luxor
Medinat Habutemplet

I Luxor har en tysk precis avlidit av corona-virus efter en färd med turistbåt på Nilen. Det är då, precis då, med denna nyhet och med ett Luxor tomt på turister som vi på allvar börjar förstå vad som händer i världen. Och samtidigt inse att vi är mitt i det hela. Vi är inte längre på resa i avlägsna Afrika. Vi bestämmer oss för att lämna Luxor, åka till Alexandria, skeppa bilen och ta oss till Europa. Felaktigt väljer vi vägen längs Röda Havet. Värsta stormen på 30 år har stängt de flesta vägar vid Röda Havet. Vi hamnar en natt utanför allfartsvägarna på obestämd plats, men dagen efter når vi Kairo.

Vacker soffa

Jag har lyckats korsa hela Afrika i egen bil. Tänker att jag är mycket privilegierad, att gudarna varit med mig och att vindarna varit gynnsamma. Fel väder och Afrika hade visat ett annat ansikte. Pyramiderna och sfinxen i Giza är mäktiga utan jämförelse. De står där fortfarande, majestätiska, stolta efter fyratusen femhundra år (4500). Tidlöst ingenjörskap, konst och geometri i en andlös blandning. Allt detta står självklart i fokus trots att det egentligen ”bara” handlar om gravar. Det blir inte mindre mäktigt när vi får tillstånd att köra in med bilen ända fram till de stora pyramiderna. Där står jag vid Keopspyramiden med min svenska bil med en tår i ögat.

Resans häftigaste byggnad
Pyramidglädje
Sprickfärdig av stolthet med tår i ögat. Det gick………………………………..

Vi har en unik lucka att komma ut imorgon innan Egypten dagen efter corona-stänger sina flygplatser på obestämd tid. Vi chansar och ber en tyst bön till gudarna som hittills hållit en vakande hand över resan. I sex timmar googlar vi avgångar bara för att se hur flygningar ställs in och hur priserna dubblas, tredubblas eller ännu mer. Vi hittar inga flygbiljetter men får med Linas och Kajs hjälp biljetter till Stockholm via London. Nu blir det ont om tid, mycket ont. Jag chattar med shippingbolaget i Alexandria. De lovar ordna skeppning av bilen till Sverige. Och ja, vi kan komma i morgon bitti för pappersexercis, myndighetsbesök och leverans av bilen. När jag frågar om vi kommer hinna med allt under dagen säger de bara helt kort ”maybe”, kanske. ”Men kan jag inte bara lämna in bil och dokument med en fullmakt” frågar jag. ”Nej du måste personligen vara med hos de olika myndigheterna” lyder svaret.

Klassisk pyramidbild

Vi har en dag i ”Tom Cruise – mission impossible – fart” framför oss. Efter en kort natt rattar vi ut från Kairo klockan fem på morgonen. Kairo är ett inferno till stad. Långa stunder åker vi genom områden som ser ut som efterkrigs-platser. Sätter upp Kairo i samma ”stora storstäder jag lyckats köra igenom – tabell” som Istanbul, Teheran, Delhi och Bombay, vilken trafik. Bombay och Delhi vinner värsting ligan, men Kairo tar sig in på en ”fin” tredjeplats. Vi når klockan åtta, tjugo mil senare, Alexandria och hinner med att dricka en kopp kaffe innan jakten på de olika myndigheterna börjar.

Passmyndighet, notarius publicus och trafikpolis klaras av på fem timmar. Vid något tillfälle ser vi Medelhavet på avstånd, det luktar hav. Inser att jag saknat havet. Klockan är tre när vi är klara i Alexandria och kan ta bussen till Kairo. Ytterligare fyra timmar senare är vi på ett hotell vid flygplatsen. Klockan fem på morgonen är vi på flygplatsen och två timmar senare har vi passerat alla kontroller.

Allt går bra och efter en lång resa landar vi i Sverige. Är oerhört nöjd att vara hemma igen hel och frisk med fantastiska äventyr i bagaget efter 6210 mil genom 34 länder.

Mina äventyr i Afrika kommer förstås även de i bokform precis som Asienäventyren som finns i boken ”Från Malmö till Mumbai”

Nu blir det bloggpaus tills nästa resa som blir en resa med besök i nya spännande länder när viruset lagt sig.

Sven

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *